Stefan en Fleur gaan iets terugdoen!
TV Zwartewaal tennist tegen Kanker is de kop die de vereniging gebruikte met de publicatie op 17 April j.l. Wij nuanceerden dit in: TV Zwartewaal tennist voor het goede doel, maar na het lezen van dit interview met “survivors” Fleur Fok (25) en Stefan Bakker (26), beide lid van die vereniging, zult u begrijpen waarom de TV Zwartewaal tennist tegen Kanker!
Om het interview luchtig te beginnen, zou ik graag iets meer willen weten over TV Zwartewaal, kunnen jullie mij hier iets meer over vertellen? Tennis vereniging Zwartewaal is een vereniging midden in een heel klein dorpje. Iedereen kent elkaar en wij hebben dan ook maar een klein aantal leden. Het leuke aan zo’n kleine vereniging is dat jong en oud met elkaar op de baan staat en dat iedereen bij ons welkom is! Wij spelen op kunstgras en wij hebben een hele open en vrije cultuur!
Waarmee onderscheidt de vereniging zich volgens jullie?
Tennis vereniging Zwartewaal is gezellig en geeft niet om status. Of je nou wel of niet kan tennissen, jong en oud, bij ons is iedereen welkom en dat geeft een goede sfeer!
Sfeer impressie TV Zwartewaal
Spelen jullie er nu ook en op welk niveau spelen jullie? Ik, Fleur, speel al een aantal jaar tennis. Niet op een hoog niveau, maar gewoon leuk met vrienden. Ik speel op de vrijdag avond competitie in een meidenteam, erg gezellig moet ik zeggen (vooral na afloop met een wijntje). Stefan speelt af en toe wel eens een wedstrijdje in zijn vrije tijd, geen competitie of iets in die richting!
Worden er veel activiteiten georganiseerd bij TV Zwartewaal? Zeker, voor de jeugd en volwassenen worden er verschillende toernooien georganiseerd! Van een invitatie toernooi tot slaapfeestjes voor de jeugd. Ook het Open Toernooi van de volwassenen wordt elk jaar goed bezocht! De inschrijving hiervoor is al gestart!
Is er bijvoorbeeld een activiteitencommissie? Er is een jeugdcommissie die alles wat betreft de jeugd organiseert en er is een commissie voor de volwassenen die alles regelt voor wat betreft de toernooien van de volwassenen!
Caroline Elshove vroeg ons en we hebben geen moment getwijfeld!
Op 27 mei organiseren jullie een speciaal toernooi, TV Zwartewaal tennist tegen Kanker?
Beide maken wij deel uit van de organisatie! Caroline Elshove (zit ook in de organisatie) kwam met het geweldige idee! Stefan en ik (Fleur) hebben beide kanker overwonnen en daarom vonden wij het zo speciaal om dit met elkaar te organiseren. Fleur heeft het idee dat ze iets terug kan doen en het is voor beide moeilijk uit te leggen maar door geld in te zamelen hebben we het idee iets voor anderen te kunnen betekenen! Deze dag staat in het teken van de KWF en tennissen. Het doel is dat er leuke wedstrijden worden gespeeld en dat er zo veel mogelijk geld opgehaald word om kanker de wereld uit te helpen. Het team van 4 personen schrijft zich in. De inschrijfkosten zijn 25 euro per team. Het team mag zelf ook geld inzamelen om het bedrag te verhogen. Je kan je bijvoorbeeld laten sponsoren door vrienden en familie! Verder willen wij er gewoon een geweldige dag van maken! Er staan een aantal collectebussen waar men geld in kan deponeren en natuurlijk kan via onze site gedoneerd worden. ( https://acties.kwf.nl/tvztennisttegenkanker ) Dat gebeurt al goed!
Is er in de komende weken nog een overleg? Op 14 mei hebben wij weer een overleg. Samen met de mensen die het organiseren:Caroline Elshove, Iris de Bloois, Stefan Bakker en Fleur Fok. Dan komen er ook een aantal vrijwilligers vergaderen. Die ons helpen met de planning, de keukendienst, enz.
Fleur kreeg 12 chemo’s, Stefan 18!?
Tot mijn grote schrik begreep ik dat jullie op jonge leeftijd zelf te maken hebben gehad met de vreselijke ziekte kanker. Voor zover je erover kunt praten, wat is jullie verhaal en wat is jullie overkomen?
Ik, Fleur, was 20 jaar (2013) en werd door mijn moeder naar de dokter gestuurd. Niks aan de hand, een ontsteking en een kuurtje en het moest goed komen. Helaas bleek het een aantal maanden later anders. De eerste drie onderzoeken waren goed, maar het vervolg was minder succesvol. Na een punctie bleek het toch Lymfklier kanker te zijn. Daar ging ik dan met mijn vader richting huis. Mijn leven stond op zijn kop. Ze konden niet eens de vraag beantwoorden of ik het zou overleven of niet. Ik was er trouwens van overtuigd toen ik naar de uitslag van de punctie ging dat alles goed zou zijn. Ik had zelfs mijn vriendinnen al uitgenodigd en de champagne stond al koud. Helaas kwamen ze niet om champagne te drinken, maar kwamen mijn vriendinnen en familie om er voor ons te zijn. Ik heb 12 chemo’s gehad, ben doodziek geweest maar ik kreeg op 30 januari 2014 te horen dat ik schoon was/ben. Beter nieuws kan je niet krijgen in je leven! Nog steeds vieren we het als er weer een jaar voorbij is en na elke controle eet ik taart met mijn vader (we eten dus best vaak taart,haha).
“Ik kreeg alleen maar een tik op mijn enkel, maar ben nu 7.5 jaar kankervrij!”
Ik , Stefan, was 18 jaar toen ik tijdens een potje voetbal een tik op mijn enkel kreeg. Niks geks op zich, want dat gebeurt tijdens bijna iedere training of wedstrijd wel een keer.. Maar dit keer bleef ik er vrij lang last van houden terwijl het een onschuldig tikkie leek te zijn.Na een aantal bezoeken aan de huisarts en verschillende onderzoeken in het ziekenhuis in Dirksland werden mijn ouders en ik doorgestuurd naar het LUMC in Leiden. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in het bestrijden en opspeuren van bot tumoren. Hier schrokken wij uiteraard erg van.Het kon ook nog steeds totaal iets anders zijn. Helaas was dit niet het geval en vonden ze een tumor in mijn enkel! Na 18 chemo’s en een operatie waarbij de tumor uiteindelijk verwijderd is (ik mocht gelukkig mijn voet behouden want dit was nog even spannend afhankelijk hoe groot de tumor exact zou zijn wanneer mijn enkel open lag) ben ik na ruim een jaar ontslagen uit het ziekenhuis. Ik moet nog wel om het jaar terug voor controle maar tot op de dag van vandaag ben ik inmiddels ruim 7,5 jaar kankervrij!!
Fleur en Stefan ondersteunden elkaar tijdens de chemokuren
Hadden jullie veel steun aan jullie omgeving/ familie en voor zover van toepassing, als jullie er al speelden, van de tennisvereniging?
Hier kunnen we allebei volmondig ja op zeggen. We hebben dit nog nooit meegemaakt. Wij wonen in een klein dorp en ik heb nog nooit zoveel steun gehad. Iedereen wilde er voor ons en onze families zijn en iedereen deed dat op zijn eigen manier. Fleur heeft denk ik wel 300 kaartjes heb gehad, 40 bossen bloemen en zo ontzettend veel berichtjes. Ze kwam in die periode niet heel veel op de tennis, kon niet spelen en was erg vaak ziek na de chemo. Maar wij hebben van zoveel leden steun gehad! Mensen die ik amper ken stuurde mij een kaartje en dat doet je zo goed! Soms lag ik kotsend in bed na een chemo en als er dan weer 8 kaarten op de deurmat liggen, krijg je toch wel een glimlach op je gezicht! Je staat er niet alleen voor! Wat ik ook heel bijzonder vond is dat Stefan met mij mee ging naar een chemo. Ik was halverwege en doodziek, ik was helemaal klaar met die chemo’s maar ik moest door, ik ging dit overwinnen. Stefan ging toen met mij mee, om mij er doorheen te slepen. Hij weet als geen ander wat het is en hij ging mee om er voor mij te zijn. De confrontatie was voor hem denk ik best groot, maar hij zat er wel. Dat is echte vriendschap!
Stefan heeft wel honderden kaartjes gehad, diverse bossen bloemen en zo ontzettend veel berichtjes. Ik kwam in die periode bijna niet op de tennis. Ik ben een voetbaljongen. Ik kon geen voetbal spelen. Ik was vaak ziek na de chemo en vooral heel erg moe. Maar wij hebben van zoveel leden steun gehad van zowel van de tennis als van de voetbal! Mensen die ik amper ken stuurde mij een kaartje of een berichtje en dat doet je zo goed! Je staat er op zo’n moment nooit alleen voor! En zeker niet in een klein dorpje als Zwartewaal waar van onze generatie iedereen een ontzettend warme band met elkaar heeft!
Heel Zwartewaal heeft Fleur en Stefan gesteund tijdens het zware proces
Nog veel belangrijker, hoe voelen jullie je nu en word je er in het dagelijks leven nog mee geconfronteerd?
Fleur voelt zich super! Het gaat goed met mij en ik doe alles. Ik sport, heb een fulltime baan bij Unique scheepvaart en transport als consultant(in Rotterdam) en woon op mezelf. Ik heb wel wat kwaaltjes overgehouden aan de chemo’s maar ik ben schoon dus die kwaaltjes neem ik voor lief. In de zomer van 2013 hadden we geen idee hoe ik hier uit zou komen en nu ben ik kerngezond!
Ook Stefan voelt zich super! Het gaat goed met mij en ik doe vrijwel alles weer. Ik heb een fulltime baan in de transportwereld en maak veel plezier met mij vrienden. Het enige wat ik niet meer doe is voetballen. Dit kan wel maar puur uit bezorgdheid en voorzichtigheid voor mijn voet doe ik dit niet meer.
Fleur en Stefan in betere tijden, samen bij Concert at Sea
Wat hopen jullie met het toernooi te bereiken? Zo veel mogelijk geld inzamelen om kanker de wereld uit te helpen. Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar elke euro is er 1. Het geld is echt nodig! Wij kunnen alles na vertellen maar er zijn nog zo veel mensen die hun geliefde aan deze verschrikkelijke ziekte hebben verloren.
Wat is de tussenstand voor wat betreft het opgehaalde bedrag? Momenteel staat de teller op 1300 euro. Maar de teams die zich hebben ingeschreven leveren het geld pas in op de dag zelf. Dus er komt zeker nog een mooi bedrag aan!
Willen jullie verder nog iets kwijt? Misschien willen mensen na dit interview doneren. Dat kan via onderstaande site: https://acties.kwf.nl/tvztennisttegenkanker
Tot slot, vinden jullie die bardiensten ook zo vervelend? Fleur zegt overtuigd JA! en Stefan logischerwijs volmondig NEE!