Ronald van der Graaf op zoek naar sportuitdagingen.

De Brielse triathleet Ronald van der Graaf (TGV/58 jaar/getrouwd/vader van drie kinderen/5 kleinkinderen) is er zaterdag 15 augustus in geslaagd het IJsselmeer over te zwemmen. Een geweldige prestatie van deze atleet die steeds op zoek is naar nieuwe uitdagingen. Redacteur Jack Holten sprak met hem.

Wanneer nam je het besluit het IJsselmeer over te gaan zwemmen?

Ronald: "Na het duathlon- en triathlonseizoen was ik in oktober 2019 op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik koos daarbij voor het onderdeel zwemmen. Dat is het triathlononderdeel dat bij mij de meeste aandacht vroeg. Ik nam contact op met Frank Huisman van Tri-Experience. Frank is een ervaren trainer/coach van Triathleten en zwemmers. Hij was de juiste persoon om mij te helpen."

 

En je kon Frank overtuigen.

Ronald: "Jazeker, Frank wilde graag de uitdaging aangaan en zag perspectief in mij."

 

Hoe ging het de afgelopen maanden in zijn werk? 

Ronald: "Vanaf november trok ik eens per drie, vier weken naar zwembad Alblasserwaard in Poortugaal om met Frank in het zwembad daar te trainen. Het ging in eerste instantie voornamelijk om mijn zwemtechniek. Hij filmde mij en wij bespraken de beelden. Zo kregen wij mijn zwakke plekken in beeld en kon ik gericht trainen. Na de training ontving ik dan van Frank zwemschema's en kon ik met mijn horloge en telefoon de trainingsprestaties thuis invoeren en aan hem digitaal overhandigen (redactie: Lang leve de moderne tijd!)."

Ronald vervolgt: "Twee keer per week zwom ik in het overdekte zwembad van Rozenburg. Daarnaast trainde ik in het begin ook een of twee keer een langere afstand in de Brielse Maas. In het begin zwom ik drie tot vijf kilometer en ik breidde dat langzaam uit naar 7 kilometer. Na een aantal weken verplaatste ik de trainingen ook naar het Haringvliet, waar de  omstandigheden qua golfslag meer vergelijkbaar zijn met het IJsselmeer. Ik dook bij restaurant Boelies in het water en zwom daar dan mijn trainingen. In de voorbereiding zaten ook een aantal langere trainingen van een keer 10, een keer 15 kilometer en zelfs een keer 20 kilometer achterelkaar alsmede ook nog een 20 kilometer in drie blokken met een korte rust er tussen. Het was daarbij fijn dat leden van TGV afwisselend met mij mee zwommen."  

Geen blessures opgelopen bij zo'n intensief schema?

Ronald: "Ik ben blessurevrij gebleven. Ik ben er van overtuigd dat de wekelijkse, uitgebreide massage van Stefan Krabbendam (Preaz Sportmassage en Sporttherapie Hellevoetsluis) daaraan heeft bijgedragen."

 

En toen kwam het uur u. De overtocht. 

Ronald: "Het was de bedoeling om de overtocht in één van de laatste weekenden van augustus te plannen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zou er een datum geprikt worden. Het zal niemand echt verbazen dat we besloten afgelopen weekend de wetsuit voor de overtocht aan te trekken. Zaterdag 15 augustus werd de dag. Ik nam de week daarvoor vakantie om goed te ontspannen en uitgerust aan de tocht te beginnen. Ik heb leuke dingen gedaan, zoals met de kleinkinderen naar het strand; het weer zat mee 😊."

Wie vergezelden je bij de tocht?

Ronald: "Uiteraard de schipper van de boot en zijn vrouw, mijn eigen vrouw en dagcoach Marcel van der Togt. Marcel begeleidt semi beroepsmatig zwemmers die dit soort ondernemingen doen. Marcel was ook betrokken bij de zwemondernemingen van Maarten van der Weijden. De schipper zorgde ervoor dat ik op koers bleef, mijn vrouw maakte de foto's en filmpjes en Marcel zorgde voor het eet- en zwemschema."

 

Hoe verliep de overtocht?

Ronald: "Om 07.55 uur vertrokken we vanuit de haven van Medemblik. Mijn streven was om de tocht binnen de 8 uur te volbrengen bij gunstige weersomstandigheden en hield rekening met 9 uur bij een flinke wind. En dit is zeer goed gelukt; na 7 uur en 26 minuten kwam ik aan bij de Havenhoofden van Stavoren, de finish. Met elf tussenpauzes van circa anderhalve minuut, heb ik de tocht volbracht. Zo'n pauzemoment werd gebruikt om te eten en te drinken (sportvoeding en sportdrank), maar ook voor een snelle aanwijzing om de techniek goed vast te houden."

Ronald vervolgt: "Tijdens de tocht is het de bedoeling dat je in het water blijft. De tocht wordt ongeldig verklaard zodra je de boot aanraakt of op de boot klimt. En dat lukte beiden zonder problemen. Eigenlijk verliep de overtocht erg goed. Ik begon met een schema van twee minuten per 100 meter. Ik had de slag al snel te pakken en kreeg aanwijzingen van Marcel om mijn techniek wat te verbeteren en efficiënter te zwemmen. Dat lukte en na tien kilometer kwam het tempo er goed in en kon ik dat handhaven. Ik zwom de tweede helft sneller dan het eerste deel. De laatste 1,5 kilometer zwom ik zelfs met een gemiddeld tempo van 1 minuten en 49 seconden per 100 meter. Ik kan je zeggen dat ik zeer tevreden na 7½ uur uit het water stapte en nog steeds aan het nagenieten ben. Mijn investeringen tijdens de voorbereiding hebben zich volledig uitbetaald."

 

En... is de koek nu op. Geen uitdagingen meer of ga je nog een keer een poging maken?

Ronald: "Ik ga zeker volgend jaar weer een nieuwe uitdaging aan en kijk er naar uit om nog een keer een lange overtocht te zwemmen. De tocht volbrengen zonder wetsuit lijkt me een uitdaging, maar ook mijn huidige tijd verbeteren of zwemmen met meer wind behoren tot de mogelijkheden. Ik ga de komende winter mij vooral focussen op de zwemsnelheid."

 

Wat ga je nu doen?

Ronald: "Ik ga de loop- en fietstrainingen weer oppakken. Ik zat zondag al weer 60 km op de fiets om het lijf los te maken. Ik zou heel graag nog een keer een volledige triathlon te doen en kijken om mijn tijd van de vorige keer te verbeteren. Maar eerst even nagenieten van mijn prestatie!"

Foto's gemaakt door Ronalds vrouw. Ook dit filmpje is van haar hand. 

 

Ronald, dank voor het gesprek. Ik wens je veel succes met de nieuwe uitdagingen, maar wil je vooral feliciteren met de mooie prestatie die je na een relatief korte voorbereidingsperiode gerealiseerd hebt.


Ronald in de Rubriek Hemd Van Het Lijf (juni 2020).

In juni lag Ronald van der Graaf bij Stefan Krabbendam op de massagetafel voor een gesprek voor de LINQ Media/Sport op Voorne Putten Rubriek Hemd van het lijf. Kijk hier de uitzending nog eens terug.

 

Met dank aan:

* Ronald van der Graaf (gewillig slachtoffer)

* Stefan Krabbendam (massage)

* Piet van Beveren (cameraman Linq Media)

* Jack Holten (foto's massage)