Donna Jansen werpt na een moeilijke periode weer vol energie de blik op de toekomst.

De Sporter van het jaar 2019 in de gemeente Nissewaard, de 22 jarige Larissa van Krevel, heeft door een schouderblessure dit voorjaar na veelvuldig overleg met coach Garmt Zijlstra, bondsvertegenwoordiger Pascal Bakker, familie en vrienden het lastige, maar moedige besluit genomen de judosport vaarwel te zeggen. Nu is daar een ander Sport op Voorne Puttentalent bijgekomen: rolstoeltennister Donna Jansen. Voor de redactie de reden Donna uit te nodigen als Gast van de Week in Radio Sport op Voorne Putten van zaterdag 26 september 2020.

 

Het leven van de pas 22 jarige, enthousiaste en vriendelijke Donna Jansen (Spijkenisse) kent naast de nodige tegenslag ook veel mooie momenten en dierbare herinneringen (zie hier het eerdere interview dat redacteur Marcel met Donna en haar moeder Andrea had). Ze had ook nog een grote droom: deelnemen aan de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020. Die droom viel dit jaar in duigen. Maar al snel had Donna haar doelen bijgesteld en was ze voornemens de Paralympische Spelen van Parijs te halen (2024). Totdat.... een vervelende hand/polsblessure roet in het eten gooide.

Juist deze blessure heeft na veel ziekenhuisbezoeken, veelvuldig overleg met familie, trainer, coach en vrienden, Donna nu laten inzien dat met deze terugkerende lichamelijke klachten topsport niet meer mogelijk is. De hand kan de dagelijkse belasting van pittige trainingen niet meer aan.

Recent deelde Donna het bericht op de sociale media dat ze gestopt is met haar profcarrière als rolstoeltennister. Na het verdriet van dit noodzakelijke besluit, heeft ze inmiddels de draad weer opgepakt, haar ogen gericht op de toekomst en was ze met haar vriend Lester in de radiostudio.

De topsportcarrière.

Zoals elke topsportcarrière was ook die van Donna er een met ups and downs. Maar ze kijkt nu vooral met trots terug op hetgeen ze in haar -te korte- profcarrière bereikt heeft. Donna: "Ik heb mij in de top van het Nederlandse rolstoeltennis uitstekend staande gehouden. Ik ontwikkelde mij nog steeds. Vooral op het mentale vlak maakte ik de laatste tijd vorderingen. Stefan Weeda heeft daar samen met de bondtrainers/coaches enorm aan bijgedragen. Internationaal bereikte ik ook mooie resultaten waar ik zeer tevreden over ben. Ik heb veel vrienden aan mijn tenniscarrière overgehouden. Dat bleek maar weer eens aan de vele reacties die ik vanuit binnen- en buitenland ontvangen heb op mijn besluit mijn topsportcarrière te beëindigen. Ik heb alle reacties beantwoord en dat heeft veel tijd in beslag genomen :-) "

 

Niet gestopt met rolstoeltennis.

Donna Jansen is niet gestopt met rolstoeltennis. Ze zal zeker nog een balletje slaan. Ook is ze betrokken bij 

de rolstoelgroepen van LTC Spijkenisse. Ze geeft les en hoopt haar steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe talenten. Donna: "Ik zal zeker op nationaal niveau nog deelnemen aan rolstoeltennistoernooien. Zo nu een dan een toernooi meepakken in het buitenland. Voor de fun. Daarnaast vind ik het erg leuk deelgenoot te zijn van de LTC Spijkenisse rolstoelgroepen."

Donna Jansen Foundation.

Donna heeft haar sportcarrière bekostigd met de onvolwaardige steun van veel sponsoren en haar Foundation (de link naar de Foundation opent u hier). De Foundation blijft bestaan. Donna wil haar Foundation gebruiken om veel mooie rolstoeltennisevenementen te organiseren. Het is haar doel om met LTC Spijkenisse de samenwerking te zoeken om een Nationaal Ranglijsttoernooi in Spijkenisse op de kalender te plaatsen. Donna: "Er zijn eigenlijk maar weinig ranglijsttoernooien voor rolstoeltennissers in Nederland. Ik wil snel in Spijkenisse zo'n toernooi aan de kalender toevoegen. De eerste gesprekken met LTC Spijkenisse zullen daar spoedig voor plaats vinden. Maar ik wil ook wel verklappen dat ik ook graag eens een Internationaal Ranglijsttoernooi in Spijkenisse wil organiseren. Het liefst jaarlijks als dat te bekostigen is. Het is te hopen dat de Covid-19-maatregelen snel achter de rug zijn en de economische omstandigheden zo'n duur toernooi met sponsoren weer mogelijk maakt. Nederlandse rolstoeltennissers behoren tot de wereldtop. Het zou leuk zijn als deze droom werkelijkheid wordt."

Op zoek naar werk en een andere woning.

Een ander maatschappelijk leven wordt nu werkelijkheid. Donna is op zoek naar werk. De vooruitzichten daarop zijn goed. Ze is inmiddels in gesprek met toekomstige werkgevers. Voor de dagelijkse training in Amstelveen was ze ook naar Hilversum verhuisd om de reistijd te verkorten. Maar daar komt een einde aan. Ondanks het feit dat haar vriend in Soest woont, trekt Donna terug naar de regio Rijnmond.

 

Donna straalde in de studio en was zoals de twee vorige keren een spraakwaterval; een prettig mens om mee om te gaan. Natuurlijk zal ze nog wel eens met weemoed terug denken aan haar genomen besluit te stoppen met toptennis. Maar de blik is gericht op de toekomst. (Radio) Sport op Voorne Putten kan er op rekenen dat ze de primeur krijgt zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn met betrekking tot het Ranglijsttoernooi in Spijkenisse. We wensen als redactie Donna een gezonde en gelukkige toekomst!